Sort by
Sort by

FRANKLY SPEAKING:

Smak har under en lång tid varit betydligt viktigare än tillagningssätt eller innehåll när vi väljer mat. Men det ändras snabbt, en ny generation medvetna konsumenter ställer höga krav på insikt, autenticitet och kvalitet. Mindre artificiella färger och tillsatser efterfrågas, och mer autentiskt och traditionellt. En global undersökning visar att 40% av de svarande tycker det är väldigt viktigt att maten de väljer inte innehåller artificiella färger eller smaker (1). Oönskade ingredienser ska bort och enkelhet uppskattas. Att en produkt innehåller så få ingredienser som möjligt tilltalar 68% av globala konsumenter (2).

Förändringarna är ingen nyhet för livsmedelbranschen. 82% av verksamma säger att naturliga ingredienser har en positiv effekt på efterfrågan (3). På Nestlé har vi som mål att ta bort alla artificiella färger ur vår produktportfölj och förenkla ingredienslistan till år 2020.

Samtidigt sker andra förändringar i världen, ohälsan ökar och klimatet hotas. Medvetna konsumenter efterfrågar mat med mindre salt, socker och kött. Kraven på smak och textur kvarstår, något som klart påverkas av mängden av dessa ingredienser. Utan tillsatser blir ekvationen svår, även om den inte är omöjlig. Det är därför fortfarande vanligt att tillsatser förekommer, och det kommer troligtvis fortsätta vara så. För till skillnad från salt, socker och kött, har dagens ingtagsnivåer av tillsatser ingen negativ inverkan på hälsan. Trots det anses ofta tillsatser vara onaturliga, vilket förknippas med ohälsa. Nästan 60% av svarande i åtta Europeiska länder ser ett nära samband mellan naturligt och hälsa (2).  

För att en tillsats ska få användas inom EU måste den godkännas och förses då med ett E-nummer, E står för Europa. E nummer är något som många känner osäkerhet kring vilket är fullt rimligt, en mindre inbjudande benämning på en ingrediens får man nog leta efter. Namnet klingar syntetiskt och de är nästintill omöjliga att känna igen. Lyckligtvis behöver man inte känna oro. Godkända E ämnen har genomgått omfattande säkerhetstester av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa. I likhet med många vanligt förekommande ämnen kan vissa E ämnen vara hälsovådliga om de intas i för höga doser, dessa ämnen har då försetts med ett godkänd högstanivå som försäkrar ett hälsosamt intag med väl tilltagen säkerhetsmarginal. Det finns indikationer på att en viss grupp E ämnen, de s.k. Azofärgerna och kinolingult (E104, E110, E122, E102, E129 och E124), kan vara hälsovådliga. Användningen av dessa är restriktiv, och i de livsmedel de används i måste märkas med texten ”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration". 

Utöver att vara säkerhetstestade och godkända är det inte mycket som är gemensamt för E ämnena. Vissa är förekommer i naturen och andra är syntetiskt framställda. Några är till och med livsnödvändiga, som vitamin C (E300), vitamin B2 (E101) eller syre (E948). De kan användas för att ge maten en tilltalande färg eller textur. Vissa E ämnen gör att maten håller längre vilket gör att matsvinnet minskar och att risken för exempelvis en bakterieinfektion minskar.

Att veta vad ett livsmedel innehåller gör det självklart mer tilltalande. Samtidigt bör man vara medveten om att även om det innehåller E ämnen så är det inget att oroa sig för. I rubriken frågar jag om du vågar äta något som inehåller E 101, E 160a, E 163, E 260, E 300, E 330, E 334, E 363, E 620 och E 920. Det vågar du definitivt, samtliga av dessa E-ämnen kan man nämligen hitta i ett äpple.

  • Nielsen. We Are What We Eat. 2015.
  • GlobalData. TrendSights Analysis: Fresh, Natural & Pure. 2018.
  • Technomic Healthy Eating report 2016.