Sort by
Sort by

Kaffekälla

Kaffebønner

 

Från Nescafé till Nespresso, bönorna vi hämtar från bönder runt om i världen går in i några av våra mest ikoniska varumärken och ger glädje till miljontals konsumenter varje dag.

Vi hämtar det mesta av vårt kaffe från småbrukare, vilket gör dem till en viktig del av vår globala leveranskedja. Eftersom efterfrågan på kaffe fortsätter att öka globalt står kaffeodlarsamhällena ofta inför en rad komplexa ekonomiska, sociala och kulturella utmaningar. Därför arbetar Nestlé med att kontinuerligt förbättra vår leveranskedja för grönt kaffe.

 

Vår utveckling mot responsibly sourced

Title
Kaffe inköpt genom Nescafé Plan 2030 eller Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program

Subtitle
Procentandel

 

Vår strategi för att förbättra vårt kaffeutbud

Nescaféplanen 

Genom Nescafé Plan 2030 påskyndar vi en integrerad handlingsplan för en mer inkluderande framtid för våra värdekedjor. Det regenerativa jordbruket står i centrum för planen: att arbeta med jordbrukarna för att hjälpa dem att införa regenerativa jordbruksmetoder som syftar till att samtidigt bidra till att minska koldioxidutsläppen, förbättra jordbrukarnas inkomster och skapa bättre sociala villkor. Oberoende utvärderingar mäter effekterna av dessa program och hjälper till att förbättra vår förståelse av bästa praxis.

Vi stöder och genomför också olika typer av utbildning för jordbrukare som stöder deras ekonomiska återhämtningsförmåga och bygger upp en mängd kunskap om bästa praxis.

Programmet Nespresso AAA Sustainable Quality™

Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programmet lanserades 2003 i samarbete med Rainforest Alliance och syftar till att göra det möjligt för Nespresso att erbjuda kaffe av hög kvalitet, samtidigt som man förbättrar jordbrukarnas och deras samhällens skördar och skyddar miljön.

Nespresso och dess partner planerar att plantera 32 miljoner träd i och omkring kaffeodlingar i nio länder fram till 2030. Detta är en viktig del av Nespressos strategi för att hjälpa kaffeodlarna att anpassa sig till klimatförändringarna, vilket ger många viktiga fördelar, såsom minskad jorderosion, vattenförsörjning och temperaturreglering.

Läs mer om Nespressos etiska och miljömässiga arbete.

Kaffedyrkere inspisere kaffeplanter

Öppenhet i vårt kaffeutbud

Nestlé har åtagit sig att 100 procent av vårt kaffe ska vara responsibly sourced senast 2025. Vi har ett ständigt fokus på spårbarheten av vårt kaffe. Att veta var våra bönor kommer ifrån är avgörande. Vi samarbetar med leverantörer och jordbrukare för att skapa positiva förändringar genom att stödja dem att förbättra sina metoder.

Nespresso publicerar regelbundet Positive Cup-rapporten, som beskriver arbetet i de 18 AAA-källregionerna. År 2023 publicerade Nescafé Nescafe Plan 2030 Progress Report, med planer på att göra det till en årlig publikation.

Ge jordbrukare ny kompetens och högavkastande plantor

Vi tar hjälp av agronomer runt om i världen för att hjälpa kaffeodlare att uppnå högavkastande skördar. I mer än tio år har vi utbildat jordbrukare i god jordbrukssed för att bidra till att förbättra effektiviteten och kvaliteten på deras jordbruk och diversifiera deras grödor. Detta bidrar till att minska ekonomiska risker, förbättra den biologiska mångfalden och minska negativ miljöpåverkan, till exempel genom effektivare bevattningsmetoder.

Vi hjälper också till att renovera kaffeplantager genom att distribuera överlägsna kaffeplantager till bönder. Vi har ett nära samarbete med kaffeodlare över hela världen, på platser som Brasilien, Colombia, Mexiko, Filippinerna och Vietnam. Sedan 2010 är vi stolta över att ha delat ut mer än 235 miljoner högavkastande och sjukdomsresistenta kaffeplantager till jordbrukare, vilket har bidragit till renoveringen av mer än 130 000 hektar-ekvivalenter av kaffeplantager över hela världen.

Att utveckla nya och överlägsna kaffesorter är också en stor del av vårt tillvägagångssätt. För att bidra till att öka produktiviteten, återhämtningsförmågan och kvaliteten, har vårt forsknings- och avelsprogram utvecklat och släppt 15 nya högpresterande arabica- och robusta kaffesorter i Mexiko, Colombia, Ecuador, Filippinerna och Thailand. I Mexiko ger nya kaffesorter 50 procent högre avkastning, vilket bidrar till en potentiell minskning av koldioxidavtrycket med 30 procent.

Person som ser til kaffeplantene

Regenerativt jordbruk och en rättvis omställning

Att möta den ökande efterfrågan på kaffe utan att kunna förbättra avkastningen i de befintliga kaffeodlingsområdena har potential att påverka känsliga ekosystem negativt. Nyplantering av kaffe kan öka risken för skogsröjning, minska den regionala biologiska mångfalden, skada livsmiljöer och förvärra klimatförändringarnas effekter. Istället för att bara expandera till mer värdefulla orörda landskap, samarbetar Nestlé med kaffeodlare för att hjälpa dem att införa regenerativa metoder för att förbättra effektiviteten i dagens odlade mark. Dessa omfattar optimering av användningen av gödningsmedel, trädjordbruk och samodling som stöder den biologiska mångfalden, skyddar vattenområden och ökar avkastningen för en varaktig och rättvis ekonomisk fördel för jordbrukarna.

Vi hjälper jordbrukssamhällen att genomföra regenerativa jordbruksmetoder i många länder, inklusive de sju ursprungsländer där Nescafé köper 90 procent av vårt kaffe - Brasilien, Colombia, Elfenbenskusten, Honduras, Indonesien, Mexiko och Vietnam. Som en del av Nescaféplanen 2030, med stöd av Nestles investeringar i regenerativt jordbruk och netto noll, investerar vi 1 miljard schweiziska franc fram till 2030 i en integrerad strategi.

Bin för mer kaffe

I Colombia och Costa Rica har vi arbetat med biexperter för att se om inhemska bisamhällen kan bidra till att öka produktiviteten på kaffeplantor. Start-up Ubees har ett realtidssystem för övervakning av bikupor och pollineringshastigheter som vi har infört i nya bikupor som etablerats bland kaffeplantor som levererar till Nespresso. Arbetet har gynnat kaffeplantornas hälsa och produktivitet och gett jordbrukarna en sekundär inkomstkälla i honung.

Branscherkännande för vårt ansvarsfullt inköpta kaffe

Nestlé rankades högst i "hållbart kaffe" i 2023 års nya Coffee Brewing Index, som presenteras i 2023 års kaffebarometerrapport. I rapporten citerades vår omfattande strategi för inköp av kaffe med strategier, mål och åtgärder som införlivar de sociala, miljömässiga och ekonomiska dimensionerna av kaffeproduktionen.

David Rennie, Nestlé chef för Coffee Brands, sade, “Detta är ett erkännande för vårt långsiktiga engagemang för ansvarsfulla kaffeinköp. Genom våra flaggskeppsprogram, Nescaféplanen och Nespresso AAA Sustainable Quality™-programmet, arbetar vi dagligen med kaffeodlare för att säkerställa en socialt och ekonomiskt inkluderande och ansvarsfull kaffeodling och kaffeproduktion. Vi är fast beslutna att ständigt göra framsteg och att ta fram nya strategier för en bättre kaffeodling”.

Kaffeplanter som dyrkes i et drivhus

Respekt för de mänskliga rättigheterna för dem som odlar vårt kaffe

Nestlé har åtagit sig att ta itu med riskerna för negativa konsekvenser för de mänskliga rättigheterna i vår leveranskedja, inklusive risker för tvångsarbete, barnarbete och andra brott mot arbetsrätten.

Vi är stolta över att Nespresso är det första varumärket inom Nestlé som söker Fair Labour Accreditation (FLA) för sitt program för kaffekoppling, AAA Sustainable Quality™ Program. I samarbete med FLA och vårt nätverk av intressenter från näringslivet, civilsamhället och den akademiska världen har Nespresso inlett ett omfattande program med målet att förbättra arbetsvillkoren för alla arbetare på kaffeodlingar som odlar Nespresso-kaffe.

FLA är en rigorös flerårig utvärderingsprocess med ett enkelt mål: att bättre skydda arbetare över globala leveranskedjor. Genom våra viktiga handlingsplaner utvärderar och identifierar vi möjligheterna att stärka Nespressos mekanismer och policy för tillbörlig aktsamhet i fråga om mänskliga rättigheter på företagsnivå, och utvärderar genomförandet av dessa policyer på gårdsnivå i alla inköpsländer.

Öka kvinnors inflytande i Östafrika

Många av de jordbrukare vi arbetar med är kvinnor. Vi strävar efter att hjälpa dem att få bättre tillgång till kredit och användbar information. Vi vill också stödja kvinnliga odlare att diversifiera sina inkomster genom yrkesutbildning. Vi har nått över 15 000 kvinnor i Östafrika under de senaste nio åren och delat med oss av kunskap om goda jordbruksmetoder, finansiella färdigheter och ledarskap.

Med sina nya kunskaper kan dessa kvinnor förbättra sina inkomster. Större ekonomiskt oberoende ger inte bara kvinnorna själva makt, utan hjälper också till att bana väg för flickor och kvinnor i framtiden.

Att ge ungdomar möjlighet att försörja sig inom jordbruket

Förutom att stödja etablerade jordbrukare är vi passionerade för framtida generationer. Nestlé har åtagit sig att hjälpa 10 miljoner ungdomar över hela världen att få tillgång till ekonomiska möjligheter senast 2030.

Genom initiativet Nescafé Youth får unga människor möjlighet att lära sig mer om kaffeproduktion, god lantbrukspraxis och kaffekvalitet. De skaffar sig också digital kompetens, affärskunskap och självförtroende vilket kan leda till bättre arbetstillfällen eller till att de startar en egen verksamhet.

Alla dessa åtgärder syftar till att stödja oss på vår regenerativa resa. Genom att engagera oss med ungdomar vill vi frigöra deras kreativitet och innovation och främja nästa generation av ledare i kaffesamhällen.

 

kaffetesting av en ung kaffebonde
Skapa Shared Value and Sustainability Report cover