Sort by
Sort by

Hundar på kontoret blir allt vanligare

– så säkerställer du din hunds välbefinnande på arbetsplatsen
Hundar på kontoret
Hundar på kontoret blir allt mer populära. Fler och fler arbetsplatser välkomnar husdjur och samtidigt fylls sociala medier av bilder på lurviga medarbetare. Men det finns några viktiga saker att tänka på innan du tar med dig din fyrbenta vän till jobbet.

Det förs diskussioner om hundars eventuella närvaro på många arbetsplatser. Det finns gott om bevis på att djur medför flera hälsofördelar till en arbetsmiljö. Att klappa en hund kan sänka både blodtryck och puls till exempel. Många hundägare kan intyga att närhet till deras husdjur lindrar stress.

Samtidigt vet den ansvarsfulla ägaren att alla hundar inte är lämpliga på alla arbetsplatser. Därför är det bra för både arbetsgivare och husdjursägare att noggrant tänka igenom beslutet innan man öppnar upp dörren för fyrbenta vänner på kontoret.

Vilken typ av hund kan följa med till jobbet?

I princip kan alla hundar trivas på ett kontor och de flesta hundar anpassar sig snabbt till en arbetsplats. Hundar är sociala djur som ofta uppskattar att vara i stora sällskap. Men varje djur är en egen individ och ägaren känner sitt husdjur bäst. Hen måste ta ansvar för att hunden mår bra och känner sig trygg på kontoret. En väldigt orolig hund, eller en hund med aggressiva tendenser passar inte på ett kontor.

Man ska såklart komma ihåg att medarbetarnas hälsa är prioriterad på en arbetsplats. Det är klokt att kontrollera om det finns pälsallergiker bland medarbetarna. En ärlig och öppen diskussion om frågan är viktig.

Arbetsgivaren har också ett ansvar

Husdjurets hälsa och välbefinnande är förstås också viktig att tänka på. 

En del av ansvaret för en kontorshunds välbefinnande ligger på arbetsgivaren. En ansvarsfull organisation tar i förväg reda på om samordningen av människor och husdjur på arbetsplatsen kommer att fungera i praktiken eller inte, och tänker igenom alla konsekvenser som beslutet kan medföra.

Nestlés Purina Petcare i Norden gjorde just detta när de startade sitt Pets at Work-initiativ 2003.

Purina tittade noggrant på hur medarbetare och husdjur trivdes tillsammans på kontoret.

Du kan läsa mer om Purina Pets initiativ här.