Whether you have years of work experience or you just graduated, there’s a job opportunity for you at Nestlé. Search for jobs here.
Regenerativt jordbruk: Nestlés väg till ett mer hållbart Sverige

Vår färdplan mot netto noll utsläpp visar att nästan två tredjedelar av våra utsläpp av växthusgaser kommer från jordbruket, så det är viktigt att ta itu med dessa för att uppnå våra mål.
Vårt mål är att göra regenerativa jordbruksmetoder till standard i livsmedelsindustrin – att adressera miljömässiga och sociala aspekter holistiskt. Att reformera sättet världen odlar mat på kommer att ta tid. Därför investerar vi kraftigt i att stödja jordbrukssamhällen på lång sikt.
Vi arbetar nära med leverantörer och bönder för att uppmuntra dem att implementera dessa arbetsmetoder, vilket också kommer hjälpa oss att nå nettonollutsläpp och leverera fördelar till naturen och samhällena.
Mer regenerativa jordbruksmetoder på gårdar.
20
%
50
%
Vad är regenerativt jordbruk?
Det regenerativa jordbruket innebär en holistisk syn på jordbruket som aktivt stöder de tre viktigaste jordbruksresurserna - biologisk mångfald, vatten och mark - och som kan gynna samhällena som en del av en rättvis omställning.
Nestlés modell gör regenerativa jordbruksmetoder levande genom fem pelare: biologisk mångfald; vattensäkerhet och kvalitet; jordhälsa; mångsidiga odlingssystem och integration av boskap, samt landskapsarbete.
Huvudpelarna i det förnyande jordbruket
-
Biologisk mångfald och landskap Vi strävar efter att bevara och öka den biologiska mångfalden. Växtlivet kan förbättras med mer diversifierade grödor, samodling eller plantering av täckgrödor mellan skördar, samtidigt som man uppmuntrar till rikligare mikrober, svampar och djurliv - inklusive ryggradslösa djur, insekter och fågelliv - kan bidra till bättre kretslopp av näringsämnen i marken, pollinering, fertilitet och produktivitet.
Ekosystem som existerar i denna typ av naturlig jämvikt kan också öka böndernas motståndskraft mot klimatförändringar. På gårdar och landskap vi hämtar från, stödjer Nestlé bönder genom att tillhandahålla skugga- och fruktträd som ger skydd för grödor. -
Vattenförvaltning Att skydda vattenkvalitet och förvalta knappa vattenresurser är nödvändigt. Vi inser behovet av att göra vår del för att hjälpa till att skydda vattenkällorna genom hela vår leveranskedja, vår produktionsverksamhet och i de samhällen där Nestlé har en inverkan.
Ett mer strategiskt tillvägagångssätt för bevattning - från sprinkler till dropp- och undervattensbevattning - minimerar avdunstning jämfört med ytbevattning. Den digitala tekniken hjälper också jordbruken att förstå när marken behöver vatten, vilket kan förhindra överanvändning.
Vi strävar också efter att minska kemiska insatsvaror från jordbruket och optimera organisk gödsling och biologisk skadedjursbekämpning för att minska avrinningen.
-
Markhälsa För att odla den mat som vi och våra husdjur äter behöver vi åkermark och frisk jord.
Friska jordar har större förmåga att absorbera och lagra koldioxid från atmosfären, eftersom de har högre halter av organiskt material än förstörda jordar. Dessutom kan jord med högre nivåer av organiskt material hålla kvar vatten mer effektivt. Genom att hålla fast vid vatten kan marken ge en buffert mot effekterna av varmare väder eller torka, vilket bidrar till gårdens motståndskraft.
Vi hjälper till att öka jordbruksmetoder som bidrar till att skydda markens hälsa och öka markens organiska material genom att lansera förnyande jordbruksinitiativ genom vårt program Farmer Connect, som har ett nära samarbete med mer än 500 000 jordbrukare och 150 000 leverantörer samt lokala samhällen.
Initiativen omfattar växtföljd, marktäckning, organiska gödningsmedel och minimering av jordbearbetning. -
Olika odlingssystem och boskapsintegrering Vi strävar efter att integrera boskap och optimera betet i jordbrukssystem när det är möjligt.
I vårt arbete ingår att använda silvopastur – där träd förs in i områden som används för boskapsbete – vid sidan av blandad boskaps- och växtodling.
Förväntade fördelar omfattar skydd (för växt- och djurliv) mot sol och vind, organisk gödsling, förbättrad vatten- och gödselhantering och livsmiljöer som gynnar andra arter som insekter och fågelliv. Dessa metoder kan också ge ytterligare inkomstkällor för jordbruket. -
Kollektiva åtgärder och landskap Regenerativa jordbruksmetoder kan se bortom enskilda jordbruk till hela landskap för att bidra till att skydda hotade naturresurser genom till exempel regionala återbeskogningsprojekt, skydd av gemensamma vattenresurser och skapande av gröna ”korridorer” som syftar till att främja biologisk mångfald.
Fördelarna märks inte bara av jordbrukarna, utan av hela samhällen när det gäller välfärd, lönsamhet och minskade utsläpp.
En rättvis övergång
Det regenerativa jordbruket sätter människorna i centrum och stöder lösningar som är rätt för deras regioner och grödor. Vi förstår att det kan vara svårt att gå över från traditionella metoder till nya sätt att bedriva jordbruk, vilket är anledningen till att vi följer ett holistiskt synsätt som inkluderar finansiering och incitament, utbildning och skapar efterfrågan på marknaden för ingredienser som odlas på gårdar som har infört regenerativa jordbruksmetoder. Detta är särskilt viktigt för småbrukare som kanske inte har de ekonomiska resurserna att göra dessa investeringar. Vi kan inte göra detta ensamma. Vi behöver politiska beslutsfattare som arbetar med den privata sektorn för att bygga starka ekosystem för att uppmuntra införandet av regenerativa strategier.
Nestlé investerar 1,2 miljarder schweiziska franc år 2025 för att få igång förnyande jordbruk i hela vår leveranskedja.
För att mildra klimatförändringarnas påverkan på kaffeförsörjningskedjan och se till att hållbart odlat kaffe finns tillgängligt för framtida generationer utnyttjar Nestlé sin kapacitet inom jordbruksvetenskap. Med hjälp av traditionella odlingsmetoder har våra växtforskare och agronomer utvecklat Star 4, en ny högavkastande kaffesort från Arabica.
Den nya sorten är utvald i Brasilien för sin motståndskraft och har även den karakteristiska smaken av brasilianskt kaffe. Utvecklingen av lokalt relevanta lösningar som Star 4 bidrar också till Nestlés jordbruksramverk som främjar hållbara jordbruksmetoder och ansvarsfulla inköp.
I Elfenbenskusten gör vårt inkomstaccelerationsprogram det möjligt för familjer som odlar kakao att öka sina inkomster, hålla barnen kvar i skolan och gynna den lokala miljön. I samarbete med småbrukare för att bygga upp kompetens och kunskap använder de tekniker för att förbättra kvaliteten på den lokala marken samtidigt som de utvecklar nya inkomstkällor genom att odla ett större antal grödor.
I Indonesien testar vi ett väderförsäkringsprogram för mer än 800 småbrukare som levererar kaffe till Nescafé-varumärket. Försäkringssystemet, i samarbete med Blue Marble, en specialist på klimatförsäkring, ger ekonomiskt skydd för att hjälpa jordbrukare att klara oförutsägbara väder som kraftig nederbörd och svår torka.
Pilotprojekt
Vårt ramverk för jordbruk, som styrs av agroekologiska principer och metoder, är en holistisk modell som anser att hälsosam, organiskt rik mark är avgörande för att skydda och återställa mark.
Det uppmuntrar våra leverantörer och jordbrukare att införa regenerativa jordbruksmetoder som är meningsfulla lokalt. Dessa kan omfatta plantering av ett mer varierat utbud av grödor på gårdar och tillämpning av precisionsjordbruksmetoder för att minska användningen av gödningsmedel och bekämpningsmedel som baseras på fossila bränslen. Ramverket omfattar även vattenförvaltning och miljöförvaltning.
Ett harmoniserat tillvägagångssätt
År 2023 gick Nestlé samman med branschledande jordbrukarföreningar och samhällen för att utforska en ny harmoniserad och resultatbaserad strategi för regenerativt jordbruk.
Regenerating Together innebär en holistisk syn på jordbruk, inspirerad av agroekologiska principer. Det stöder de tre viktigaste jordbruksresurserna - mark, vatten och biologisk mångfald - och syftar till att gynna jordbrukssamhällen.
Regenerativt jordbruk i praktiken
Samarbeta för att implementera regenerativa jordbrukstekniker
Nestlé Frankrike samarbetar med olika intressenter för att få fram nyckelingredienser från gårdar som övergår till ett förnyat jordbruk. Konsortiet omfattar Earthworm Foundation, Kermap, Inrae och Agro-transfer och bidrar till att utveckla regenerativa tekniker, såsom täckgrödor, växelbruk och minskad jordbearbetning. Projektet syftar till att öka det organiska materialet i marken, vilket ökar fertiliteten och avkastningen.
Jordbrukarna står bakom övergången
Certifieringsprogrammet Nature por NINHO® i Brasilien belönar jordbrukare för att de använder regenerativa jordbruksmetoder. De över 100 jordbrukare som har uppnått “expertstatus” i programmet rapporterar om förbättringar av markens hälsa och den biologiska mångfalden och en positiv inverkan på vattenresurserna.
Nestlé har startat två projekt med Cargill och ETG | Beyond Beans för att minska och avlägsna koldioxidutsläppen i våra leveranskedjor för kakao. Initiativen främjar trädjordbruk, regenerativt jordbruk och återplantering av skog, som syftar till att plantera över två miljoner skuggträd i Ghana och Elfenbenskusten. Dessa insatser, som omfattar ett nära samarbete med lokalsamhällena, förväntas minska mer än 500 000 ton koldioxid under 20 år, samtidigt som den biologiska mångfalden förbättras och jordbrukarna får stöd.
Hålla bondgårdarna svala
Tillsammans med partner som Krakow University of Agriculture, Growers Association, Agrosimex och Syngenta har vi stött polska jordbrukare för att hjälpa till att återställa markens hälsa och kvantifiera potentialen för koldioxidavskiljning i deras gårdar.
Projektet har omfattat plantering av täckgrödor på 220 hektar jordbruksmark och införande av humussyror på ytterligare 180 hektar. Vi följer sedan upp data om markens hälsa genom att titta på organiskt material, skadedjur och väder för att informera om framtida beslut och insatser.
Resultaten från jordproverna och primärdata från jordbruket behandlas av Cool Farm Tool (CFT) och livscykelanalyser från vagga till gård som utförs av Krakows jordbruksuniversitet. De första rapporterna har varit uppmuntrande – de har informerat om utformningen av regenerativa jordbruksmetoder för att öka markens organiska material och potentialen för avskiljning av koldioxid.
Fokus ligger på att utbilda och utbilda leverantörer och öka satsningarna. Allt detta är en del av vårt arbete att få det regenerativa jordbruket att röra sig i rätt riktning.