Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Kakaokällor

En kakaofrukt som hålls öppen och visar kakaobönorna inuti

 

Kakao är en nyckelingrediens i våra konfektyrvaror, särskilt choklad. Men kakaoodling innebär många utmaningar, såsom avskogning, risker för barnarbete och låga inkomster för kakaoodlande hushåll.

 

Vår utveckling mot en ansvarsfullt framställd kakao

85.5 %
179399
1386240

 

Nestlé Cocoa Plan, tillsammans med Rainforest Alliances certifiering, ger oss möjlighet att ta itu med sociala och miljömässiga problem för att skapa en hållbar leveranskedja för kakao. Vi har åtagit oss att köpa 100 procent av vår kakao genom Nestlés Kakaoplan senast 2025.

Vår plan för att påskynda utbetalningarna av inkomster, som först infördes i Elfenbenskusten, har nu framgångsrikt slutfört sina tester i skalfas och håller nu också på att genomföras i Ghana.

Vår syn på kakaoförsörjningen

Nestlé Cocoa Plan är vår plan för att bygga en mer ansvarsfull leveranskedja för kakao. Vi arbetar med jordbrukare, samhällen och lokala och internationella organisationer för att utveckla och genomföra lösningar på de utmaningar som kakaoodlarna står inför.

Förutom vårt arbete med jordbrukssamhällen strävar vi efter att se till att våra kakaoleverantörer följer vår standard för ansvarsfulla inköp. Kakaoplanen från Nestlé utvidgas varje år och syftar till att täcka 100 procent av vårt kakaoutbud i slutet av 2025.

Vårt inkomstacceleratorprogram

Syftet med Nestlés inkomstacceleratorprogram inom ramen för kakaoplanen är att hantera riskerna med barnarbete genom att uppmuntra och stödja förändringar i kakaoproducerande hushåll och hjälpa dem att få en inkomst som går att leva på. För att uppnå detta tillhandahålls stöd på fyra områden: produktivitet på kakaoodlingarna, utbildning av barn, trädjordbruk och extrainkomster, som understöds av ett ekonomiskt incitament. Efter en framgångsrik testfas i Elfenbenskusten kommer programmet Nestlé Cocoa Plan för inkomstförbättring att lanseras i Ghana.

Hittills har vi stöttat kakaoodlare för att öka produktiviteten genom utbildning i trädjordbruksteknik, inkomstdiversifiering och genom att utrusta och subventionera beskärningsgrupper. Familjerna har deltagit i byars spar- och låneföreningar, kombinerat med entreprenörskapsutbildning. Arbetet har haft en positiv inverkan på skolinskrivningen och balansen mellan könen, med kvinnor mer involverade i beslutsfattandet.

Systemet, som redan har nått 10 000 familjer i regionerna Abengourou, Gagnoa och Divo i Elfenbenskusten, kommer att utvidgas till att omfatta uppskattningsvis 160 000 familjer med kakaoodlingar i hela vår leveranskedja för kakao fram till 2030.

Mer information finns i vår framstegsrapport (pdf, 2Mb).

Tre pelare i Nestlé Kakaoplan

  • Bättre jordbruk
    Tillhandahålla utbildning och resurser för att hjälpa jordbrukare att förbättra sina grödor, öka sina inkomster och förbättra sin skörd.
    Kakaobönder
  • Bättre liv
    hantera riskerna med barnarbete, öka kvinnors inflytande och förbättra utbildningen för att hjälpa samhällena att utvecklas.
    Ung afrikansk student
  • Bättre kakao
    förbättra spårbarheten i försörjningskedjan och bekämpa avskogning.
    Handplockande kakaobönor

Bättre jordbruk

Vi hjälper jordbrukarna att förbättra sina grödor genom att stödja bästa praxis, tillhandahålla resurser och uppmuntra dem att införa förnyande jordbruksmetoder. Bönderna utbildas i fältskolor och genom individuell coachning.

Genom vår utbildning kan jordbrukare minska sjukdomar i grödor, förbättra bönkvaliteten, föryngra odlingar och förvalta mark på ett mer hållbart sätt. För att hjälpa till att diversifiera jordbrukarnas inkomster erbjuder vi utbildning och tillgång till kassava- och grobladodling, boskapsuppfödning och biodling för att producera honung.

Kakaokällor  > Components > Second column

Vi är mycket nöjda med framstegen, särskilt när det gäller att förändra det sätt på vilket kakao odlas, med yrkesgrupper som nu beskär till en hög standard. Ökat medinflytande för kvinnor är nyckeln till programmet, och det är fantastiskt att få veta mer om hur kvinnors beslutsfattande påverkar många hushåll.

Darrel High
Darell High Chef för Nestlé kakaoplan

 

Bättre liv

Hantering av risker i samband med barnarbete inom kakaoleveranskedjan

Risker i samband med barnarbete är en komplex och utmanande fråga i vår leveranskedja för kakao som påverkas av många faktorer, däribland fattigdom, demografi, utbildning, infrastruktur och lokal kultur. Vi arbetar med Internationella kakaoinitiativet, partner och lokalsamhällen i Västafrika för att hantera riskerna med barnarbete.

Sedan 2012 har ett nyckelelement i vårt arbete varit vårt system för övervakning och bekämpning av barnarbete (Child Labour Monitoring and Remedication System, CLMRS), som hjälper oss att identifiera barn i riskzonen, öka medvetenheten och tillhandahålla åtgärder.

I vårt hjälparbete ingår att hjälpa barn att få tillgång till skolgång genom att bygga och renovera skolor, tillhandahålla skolmaterial och hjälpa till att få födelsebevis. Mer information om framgångar och utmaningar med att driva CLMRS i Elfenbenskusten finns i vår rapport Tackling Child Labour report (pdf, 6Mb) och vår Creating Shared Value and Sustainability Report 2023 (pdf, 19Mb).

Kakaoplanen från Nestlé bidrar också till att omvandla leveranskedjorna för kakao bortom Nestlé. Vårt system för övervakning och avhjälpande av barnarbete (Child Labour Monitoring and Remetion System, CLMRS) har antagits av många företag som ett ledande verktyg för att hantera risker för barnarbete. Att ta itu med riskerna med barnarbete och tillgången till utbildning är en av våra tio viktigaste människorättsfrågor, som anges i våra handlingsplaner.

Bättre kakao

Vi arbetar nära tillsammans med direkta leverantörer och partner för att spåra den kakao vi hämtar tillbaka till enskilda jordbrukare och genomföra metoder som plantering av skog och fruktträd för att hjälpa till att bekämpa avskogning.

Ökad spårbarhet i en komplex leveranskedja för kakao

Vi strävar efter att uppnå fullständig spårbarhet och separering av våra kakaoprodukter, från deras ursprung till fabriken. Vår kakao odlas till stor del av småbrukare. Vårt tillvägagångssätt är att arbeta med jordbrukskooperativ - dessa grupperar produktionen från flera jordbrukare samtidigt som spårbarhet och register över inköp från enskilda jordbrukare.

Full spårbarhet kommer att leda till större öppenhet och ansvarsskyldighet i leverantörskedjan, både internt och i branschomfattande skala. Detta är avgörande för att effektivt kunna ta itu med barnarbete och risken för avskogning inom kakaoproduktionen.

Våra Tier 1-leverantörer (pdf, 300Kb) hanterar affärsrelationen med kooperativ och de flesta av deras hållbarhetsaktiviteter, inklusive Rainforest Alliances certifiering där det är relevant.

Nestlé-teamet hanterar bland annat övervakning av skuggträdplantskolor, genusutbildning för kooperativ och utveckling av videoutbildning. Vi subventionerar beskärningsgrupper för att förbättra produktiviteten, och prövar nya idéer som våra leverantörer kan skala upp. Vi strävar efter att utveckla långsiktiga relationer med kooperativ, och många av dem har arbetat med oss i över åtta år.

skolbarn som stöds av kakaoplanen
Rapport om Nestlé Cocoa Plan

Kakaoodling i skogsmiljö

Kakaoväxter växer bättre och producerar hälsosammare grödor när de odlas under krontaket på större träd, som ger skugga åt kakaon.

Som en del av vårt program Net Zero Roadmap och inkome accelerator uppmuntrar vi jordbrukare att plantera fler skogs- och fruktträd för att skydda sina grödor från värmestress och överdriven nederbörd. Dessa träd bidrar också till att förbättra vattenförvaltningen, den lokala biologiska mångfalden, markens organiska material och kolupptagning. De kan också ge jordbrukarna ytterligare inkomstkällor.

Genom Nestlés Kakaoplan har vi fördelat 1,39 miljoner skogs- och fruktträd över hela världen.

Stödja lokala samhällen

Transparent rapportering om avskogning

Sedan 2020 har vi årligen rapporterat om hur vi tar itu med avskogningen och främjar föryngringsmetoder bland kakaoodlare i Elfenbenskusten och Ghana.

Vår Mot Skogspositiva Kakaorapport (pdf, 2Mb) är en del av vårt engagemang för Kakao- och skogsinitiativet. CFI är ett konsortium bestående av 35 ledande kakao- och chokladföretag som står för 85 procent av den globala kakaoanvändningen och leds av regeringarna i Elfenbenskusten och Ghana, vars mål är att stoppa avskogningen och återställa skogsområden.

Vi har framgångsrikt slutfört CFI 1.0 - en viktig milstolpe för Nestlé och andra undertecknande företag, intressenter och regeringar - och vi är nu i den andra fasen av CFI 2023-2025. Vi inser behovet av att skynda på och öka takten genom kollektiva åtgärder och saminvesteringar i prioriterade landskap, utöver investeringar i försörjningskedjan.

Vårt arbete med CFI är en del av vår Forest Positive-strategi, som lanserades 2021 för att bygga vidare på vårt arbete för att få ett slut på avskogningen i våra leverantörskedjor. För oss innebär Forest Positive att vi går längre än att bara hantera avskogningsrisker i vår försörjningskedja mot att få en positiv inverkan på våra bredare inköpslandskap.

Levande skogar och samhällen

Våra insatser för att minska avskogningen i Cavallskogen i Elfenbenskusten har bidragit till en naturlig föryngring på 7 000 hektar och en återplantering av nästan 1 500 hektar, vilket har gynnat 1 400 människor ekonomiskt.

Den andra fasen av projektet kommer att bygga vidare på detta arbete genom att:

  • Stimulera naturlig förnyelse och återställa förstörda områden i nära samarbete med lokalsamhällen.
  • Hjälpa småodlare att öka sin produktivitet, uppnå större inkomstdiversifiering och få lättare tillgång till finansiering.
  • Att öka medvetenheten och underlätta tillgången till utbildning för att bidra till att skydda barns rättigheter, särskilt genom att skaffa födelseattester.
  • Upprätta en öppnare leveranskedja för kakao och gummi genom ökad spårbarhet och öppenhet i fråga om priser och betalningar till producenter
Skapa Shared Value and Sustainability Report cover