Läs expertens tips om hur man minskar matsvinnet

Läs expertens tips om hur man minskar matsvinnet

Lediga dagar kan du spendera mer tid på matlagning. Till påsken äter vi ofta mer mat än vanligt och påskbordet brukar fyllas med läckerheter. Detta kan också leda till att det blir mer mat över än vanligt, och kanske slänger du också mer mat än vanligt.

- Töm kylskåpet och laga mat med de rester du har före påsken för att skapa plats för påsk-maten och den mat som blir över, säger Selina Juul. Hon är grundare av och styrelseordförande till Danmarks största icke-vinstdrivande livsmedelsorganisation. Organisationen Stop Wasting Food har kämpat mot matsvinn i tio år.

Både plånbok och miljö förlorar på matsvinnet. Matsvinn drabbar varje steg i livsmedelskedjan. Men störst är svinnet i hushållen. Till exempel i Finland beräknas hushållens matförluster vara i genomsnitt 24 kg per person per år.

Globalt är problemet ännu större: i västvärlden dumpas varje år ca 100 kg per person. Det är nästan lika mycket mat som produceras årligen i Afrika söder om Sahara.

Selina Juuls tips för att minska matsvinnet:

1. Har en ”rensa kylskåp och skafferi-dag” varje månad.

Söndag är ofta en bra dag att laga mat av rester. Se också till att göra en utrensning innan högtider såsom påsken – så att du har plats att förvara resterna efter påsk-maten.

2. Förvara dina rester på ett synligt ställe i ditt kylskåp.

Var noga med att använda dem, oavsett om det är en veckodag, helg eller semestertid - inklusive påsk!

3. Börja med en matsvinnskalender.

Skriv ner hur mycket mat du slänger bort och varför. På så sätt lär du dig vad du ska köpa och inte. Det ökar chansen att du slänger mindre mängd mat nästa påsk.