Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Varannan svensk underskattar behovet av fullkorn – missar enkel väg till bättre hälsa

Varannan svensk underskattar behovet av fullkorn – missar enkel väg till bättre hälsa

De flesta svenskar känner till att fullkorn är bra för hälsan. Ändå är det bara knappt hälften som anser att de äter tillräckligt mycket. De flesta vet heller inte vad fullkorn är bra för eller vilken mat man bör äta för att få i sig detta. Det visar en undersökning som Censuswide gjort på uppdrag av Nestlé och som presenterades i dag.

 

I undersökningen uppger 71 procent att de tror att det är viktigt att äta fullkorn, men bara 49 procent anser att de äter tillräckligt mycket av det. Ännu färre känner till hur fullkorn kan påverka kroppen. Ungefär var tredje tror att det minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. 16 procent tror att fullkorn minskar risken för att drabbas av diabetes typ 2. Lite mer än hälften, 57 procent, menar att det är bra för matsmältningen.

Kunskapen om vad man bör äta för att få i sig fullkorn är låg. Endast 62 procent känner till att det finns i rågbröd, 49 procent i råris och olika former av gröt. 9 procent tror att det finns fullkorn i bananer och vitt bröd. Varannan svensk ansåg sig äta tillräckligt med fullkorn men på frågan om vad tillräckligt är så underskattade eller visste inte 98 procent hur mycket som rekommenderas. Enligt Livsmedelsverket äter bara var tionde tillräckligt.

– Jag är inte förvånad över de här svaren, men det vore bra om fler kände till hälsofördelarna med fullkorn. Fullkorn är en av de kostfaktorer som är viktigast för prevention av vällevnadssjukdomar och där resultaten konsekvent pekar åt samma håll. Ett högt fullkornsintag är entydigt kopplat till lägre risk för sjukdom, säger Rikard Landberg, professor i Food and Health vid Chalmers tekniska högskola.

För att öka intaget av fullkorn och förbättra folkhälsan har ett Fullkornspartnerskap startats i Sverige där Konsumentföreningen, Hjärt-lungfonden, Nestlé, Fazer, Pågen, Lantmännen, Göteborgskommun, Leksandsbröd, Livsmedelsföretagen, Brödinstitutet och forskare vid Chalmers ingår. Sedan 2008 finns ett liknande partnerskap i Danmark som har lyckats att med att nästan dubblera intaget av fullkorn på mindre än ett decennium.

– Fullkorn är den enskilt viktigaste kostfaktorn för hälsa men alltför få äter tillräckligt. Vårt partnerskap, som samlar aktörer från olika delar i samhället, ger möjlighet att ändra på det, Elisabet Rytter, Med dr Nutrition/PhD Nutrition, Livsmedelsföretagen.

Fullkorn innebär att alla delar av spannmålskärnan ingår, det vill säga både grodd, skal och mjölkropp från till exempel vete, råg, havre, korn, majs och ris. Det förekommer som mjöl, krossade eller intakta kärnor. Enligt Livsmedelsverket bör kvinnor äta 70 gram och män 90 gram fullkorn om dagen, vilket motsvarar till exempel två skivor knäckebröd och en portion fullkornspasta.