Ett recept på lycka

Så här gör du för att bli lycklig
Ett recept på lycka
Ett av de mest grundläggande målen för människor är att vara lycklig. Det finns ett lyckorecept med handlingar och beteenden som skapar känslan, receptet är vetenskapligt bevisat. Vad som skapar lycka är inte alltid vad vi tror. Pengar, över en normal lön, skapar till exempel inte lycka enligt vetenskapen.

God mat kan skapa lyckokänslor. Maten som gör oss mest glada är mat som tillagas av mamma/pappa eller lyxmat, enligt en undersökning av YouGov för Nestlé.

 

  • Var fjärde svensk hävdar att mammas/pappas mat och husmanskost gör dem lyckliga.
  • Närmare var femte svensk (19 procent) säger att lyxmat/gourmetmat gör dem glada.
  • 14 procent hävdar att hälsosam mat ökar deras lycka.
  • 13 procent känner sig glada när de provar ny mat.

 

- Det är välkänt att mat och matlagning ger många människor glädje, och det är väldigt intressant att se att olika typer av livsmedel skapar lycka för olika människor. Hälsosam mat kan ge ett intryck hos vissa människor att vara tråkigt, särskilt när det är förknippat med en tuff diet. Det är därför positivt att visa att många människor blir lyckligare av hälsosam mat, säger Per Frank, Nutrition, Health and Wellness Manager på Nestlé Nordic.

Om du vill öka din lycka ska du göra så här.

Ett recept på lycka:

  1. Spendera tid med vänner och familj. Lyckoexperten Daniel Gilbert sa att "vi är lyckliga när vi har en familj, vi är lyckliga när vi har vänner och nästan allt annat som vi tror gör oss lyckliga är egentligen bara sätt att få en större familj och fler vänner."
  2. Ta hand om andra människor. Ett skäl till detta är att när vi gör något för andra människor producerar kroppen oxytocin som gör oss glada.
  3. Tänk positivt. Ett positivt mind-set kan påverka hela livssynen på ett påtagligt och bra sätt. Påminn dig själv varje dag om de saker i ditt liv du är tacksam för och slösa inte tid och negativa tankar på skeenden du inte kan göra något åt.
  4. Motion. När vi tränar, släpper vår kropp endorfiner som gör oss glada.

Om du förbereder en måltid för någon annan och delar måltiden kommer du att öka din lycka på två sätt. Du spenderar tid med andra och du gör något för andra. Det är ett gott och enkelt recept på lycka.

Undersökningen genomfördes av YouGov på uppdrag av Nestlé mellan 21-26 Juni 2017. Totalt genomfördes 1020 CAWI intervjuer av svenskar över 18 års ålder.