Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Läs tid:
2
Minuter
Regelbundna måltider ger energi i höstens fartfyllda vardag. Den bidrar också till barnets utveckling. Det du lär ditt barn nu, har barnet med sig resten av livet.

Varje förälder vill säkert att deras barn ska få bästa möjliga näring och att de ska lära sig att äta på rätt sätt. Detta är också viktigt för att inte bli överviktig. Men vad betyder bra näring och matvanor i praktiken?

– Barnet orkar mer och blodsockret hålls jämnt när man erbjuder mat med 3–4 timmars mellanrum. För skolelever räcker det med fem måltider per dag, ifall fritidsaktiviteterna inte är sådana att man behöver mera energi, berättar den certifierade nutritionisten Katja Nissinen från Terveystalo.

Dagens fem måltider är frukost, lunch, middag, mellanmål och kvällsmat.

– Det lönar sig att komma ihåg kvällsmaten. Då man är hungrig är inte sömnkvalitén heller den bästa, säger Nissinen.

Det är bra att redan tidigt lära barnet tallriksmodellens princip. Tallriken ska ha en fjärdedel fullkornsprodukter eller potatis, en fjärdedel fisk, kyckling, bönor, linser eller kött. Hälften av tallriken är reserverad för grönsaker eller bär som man äter separat. Familjens gemensamma matstunder är viktiga för att lära sig modellen.

Belöna inte med mat

Barnens matvanor har ofta samma problem som de vuxnas, dvs. man äter inte tillräckligt med grönsaker, frukter eller bär. Nuförtiden talar man också om känsloätande, som betyder att man förknippar mat med känslor. Föräldrarna borde till exempel vara neutrala till delikatesser och sötsaker.

– Det är inte bra att belöna ett barn med choklad, om till exempel barnet går med på att äta en tomat. Barnen kan då tänka att det är något fel med att äta tomat, eftersom man blir belönad om man äter den, säger Nissinen.

– Man får förstås äta sötsaker, men det får inte bli för stora mängder, säger Nissinen.

I Sverige är ju lördsgsgodis en etablerad tradition. Men att ge godis en särskild dag kan ge sötsakerna en onödigt framhävd roll. Enligt Nissinen kan man hellre pröva med att ge en slumpmässig efterrätt efter en måltid. Delikatesser kan också vara färska bär eller en efterrätt tillredd av dem.

– Låt barnet öva flexibelt ätande. Det måste vara tillåtande, men allt med måtta.