Sort by
Sort by

Spannmål, som exempelvis vete, råg, havre och korn, är inte bara klimatsmart utan även hälsosamt, speciellt om man väljer fullkorn. Fullkorn innebär att alla delar av spannmålskärnan ingår, det vill säga både grodd, skal och mjölkropp. Vanligtvis sorteras grodden och skalet bort, vilket innebär att många viktiga näringsämnen, som vitaminer, mineraler och fibrer, försvinner.

Fullkorn är starkt förknippat med en minskad risk för flera kroniska sjukdomar som härtkärlsjukdom, typ 2 diabetes och tjocktarmscancer (1). Både Livsmedelsverket och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO pekar ut för lite fullkorn som den främsta kostrelaterade hälsorisken (2, 3). Trots det äter vi för lite fullkorn, bara en av tio svenskar följer livsmedelsverkets rekommendation att äta 70 g för kvinnor och 90 g för män (4), vilket motsvarar till exempel två skivor knäckebröd och en portion frukostflingor med fullkorn.

Fullkorn kan förekomma som mjöl, krossade eller intakta kärnor. I färdiga produkter kan man hitta det i exempelvis pasta, bröd eller frukostflingor. Det är oftast ganska enkelt att läsa på förpackningen om produkten innehåller fullkorn. Alla Nestlés frukostflingor har fullkorn som den fräsmta ingrediensen, du kan läsa mer om dem här i länken.

Fullkorn, Livsmedelsverket, 2020

Största riskerna i svenskarnas matvanor, Livsmedelsverket, 2020 

Sustainable healthy diets, FAO and WHO, 2019 

Riksmaten, Livsmedelsverket, 2010-11