Sort by
Sort by
Alla rapporter om klimatförändringarna och deras konsekvenser för oss och vår planet, kan få vem som helst att tappa hoppet. Men visste du att det finns ett sätt som kan vända utvecklingen, precis under våra fötter? Genom att ta hand om marken vi odlar istället för att förstöra den, får vi bördigare jord som binder kol. Det kallas regenerativt jordbruk och kan vara en av lösningarna på klimatkrisen. Många beskriver det som nästa jordbruksrevolution. Men egentligen har naturen använt metoderna under flera miljoner år.

Viktig del av våra hållbarhetsmål

  • Utsläpp
    År 2025 ska vi ha minskat våra utsläpp av växthusgaser med 20% och 2030 är vårt mål att ha minskat utsläppen med 50%.
    2050 ska vi ha nått netto noll. Det innebär många förändringar i hela vår värdekedja.
    Utsläpp
  • Råvaror från ett regenerativt jordbruk
    Att främja ett regenerativt jordbruk är en viktig del i att nå våra mål. Så viktig att 2025 ska 20 % av de huvudsakliga råvarorna i våra produkter komma från jordbruk med regenerativa metoder. 2030 ska vi ha nått 50 %.
    råvaror från regenerativa metoder
  • Ta hand om jorden
    Enkelt uttryckt handlar regenerativt jordbruk om att jorden ska må bra. För att kunna odla både hållbart och i tillräckligt stor skala, är det nödvändigt att fler börjar använda regenerativa jordbruksmetoder. På så sätt kan vi minska utsläppen från jordbruket, återställa förstörd mark och göra jordarna levande igen.

    Med regenerativa jordbruksmetoder låter man jorden vara ifred och ökar mängden levande växter och organiskt material. Då får man en bördig jord där maskar, svampar och nyttiga bakterier trivs. Genom fotosyntesen drar växter koldioxid ur luften och ner i jorden där den lagras och gör nytta. Det kan hejda den globala uppvärmningen. En varierad odling skapar också biologisk mångfald och gynnar pollinerare. Allt detta gör regenerativt jordbruk till en viktig del i att skapa hållbar utveckling, både för oss själva och kommande generationer.
    ta hand om jorden

Vad bidrar regenerativt jordbruk till?

  • Minskar mängden koldioxid i atmosfären
    Minskar mängden koldioxid i atmosfären
  • Skapar mer biologisk mångfald
    Skapar mer biologisk mångfald
  • Gör jorden bördigare
    Gör jorden bördigare
  • Hjälper jorden att binda vatten
    Hjälper jorden att binda vatten
  • Hjälper jorden att stå emot torka och erosion
    Hjälper jorden att stå emot torka och erosion
Alla, från odlare till beslutsfattare, behöver inse den enorma potentialen i regenerativt jordbruk. Både när det gäller att motverka klimatförändringarna och att öka den biologiska mångfalden. - Ulla Luhtasela, Nordic Sustainability Manager på Nestlé
nestlé fram

Naturens eget sätt

Regenerativt jordbruk är inte en metod utan flera. Det är framför allt kombinationen av dessa olika metoder som kan minska mängden koldioxid i atmosfären och förbättra jordhälsan. Egentligen är det ganska enkelt. Att låta jorden sköta sig själv och använda växterna som gror i den till näring, har naturen gjort i alla tider. 

Hur går regenerativt jordbruk till?

  • Håll fälten gröna
    Täck jorden med levande växter eller organiskt material. Det hjälper jorden att binda både vatten och näringsämnen. Det ger också näring till maskar och mikroorganismer som förbättrar jordstrukturen.
    Håll fälten gröna
  • Låt jorden vara
    Stör inte jordstrukturen i onödan och låt rötter vara kvar. När man gräver och plöjer i jorden skadar man det som lever i den. Dessutom frigörs den koldioxid som är lagrad i marken.
    Låt jorden vara
  • Odla varierat
    Att odla många olika sorters grödor samtidigt är bra för livet i jorden. Genom att även variera grödorna från säsong till säsong, gödslar man jorden naturligt och minskar risken för växtsjukdomar.
    Odla varierat
  • Ta hjälp av djuren
    Får djuren beta marken gödslar de lagom mycket på ett naturligt sätt. Dessutom bidrar betande djur till att öka den biologiska mångfalden.
    Ta hjälp av djuren
  • Se skillnaden i egna odlingen
    Visste du att du faktiskt kan ägna dig åt regenerativt jordbruk i liten skala när du odlar hemma? Metoderna fungerar lika bra i ett trädgårdsland eller en pallkrage. Prova att odla varierat och olika saker från säsong till säsong, täcka jorden med organiskt material eller gräva minimalt. Efter ett tag kommer du att upptäcka skillnaden och skörda goda, näringsrika grönsaker från en välmående jord.
    Se skillnaden i egna odlingen

Så främjar vi ett regenerativt jordbruk

För att kunna gå över till ett mer hållbart jordbruk är vi beroende av de som brukar jorden. De ska inte stå för kostnaden själva. Därför arbetar vi lokalt tillsammans med odlare för att få fler att börja använda regenerativa jordbruksmetoder. Med hjälp av olika program gör vi det enklare att hantera övergångens sociala och ekonomiska utmaningar. Vi utvecklar också kaffe- och kakaosorter med mindre miljöpåverkan, erbjuder investeringsstöd och betalar extra för råvaror från ett regenerativt jordbruk. Totalt satsar vi över 11 miljarder kronor globalt de kommande fem åren. 
net zero roadmap

Vad betyder begreppen?

Det finns många begrepp kring klimat och miljö att hålla reda på. Här får du förklaringar till de flest undrar om. 
 

Hållbar utveckling handlar om både människor och miljö. Det syftar till att alla människor ska kunna leva bra och använda de resurser som behövs för det, utan att äventyra miljön och ekosystemen. På så sätt ska även framtida generationer kunna tillgodose sina behov. 
 

I en miljö med biologisk mångfald finns det olika arter och varierad natur, men också variation inom arter. Där trivs ofta allt från rovdjur till organismer som bryter ner organiskt avfall. Den biologiska mångfalden spelar stor roll för naturens viktiga funktioner, som pollinering och rening av luft och vatten. 
 

Övergödning uppstår när överflödiga näringsämnen, som kväve och fosfor, sköljs ner i vattendrag. Det kan öka algblomningen, vilket leder till syrebrist och sämre vattenkvalitet i sjöar och hav. Övergödning minskar också den biologiska mångfalden i vattendragen. 
 

Växthusgaser är både naturliga och konstgjorda gaser med förmåga att hålla kvar värmen i atmosfären. På så sätt bidrar de till den så kallade växthuseffekten och jordens uppvärmning. Exempel på växthusgaser är vattenånga, koldioxid och metan. 
 

Den växthuseffekt som växthusgaser bidrar till är nödvändig för allt liv på jorden. Men när växthuseffekten blir för stor, blir det också för varmt. Denna långsiktiga temperaturökning kallas global uppvärmning. Det råder knappast några tvivel om att människan, genom sina koldioxidutsläpp, är den främsta orsaken till de klimatförändringar som orsakas av global uppvärmning.