Sort by
Sort by

Zoégas julkaffe 2023 – stöttar skolbarn med köksträdgård

Julkaffe
Back to Press releases

Årets julkaffe från Zoégas är äntligen här! En exklusiv mörkrostblandning gjord på högkvalitativa Arabicabönor. Julkaffet säljs i begränsad upplaga och finns i handeln från mitten av oktober.

Zoégas julkaffe 2023 är en unik blandning som varsamt har rostats och malts i begränsad upplaga. Mörkrostblandningen har en signaturböna från Rwenzoriregionen i Uganda och har blandats med bönor från Brasilien och Etiopien.

Årets julkaffe innehåller toner av mandarin och fikon vilket ger en fin balans mellan fruktighet och sötma med en lätt syrlig eftersmak, säger Lisa Irell, Senior Brand Manager på Zoégas.

Stöd till skolbarn i Uganda
Varje år investerar Zoégas i ett unikt hållbarhetsprojekt kopplat till regionen för julkaffets signaturböna. I år har Zoégas valt att stötta skolbarn till kaffeodlare i Rwenzoriregionen med en köksträdgård där elever sköter odling av grönsaker och fruktträd. Skolan har tidigare haft utmaningar med att tillhandahålla skolmat vilket lett till att vissa elever inte kunnat närvara vid undervisningen. Köksträdgården blir därför en viktig del för att möjliggöra för elever att gå till skolan.

Tanken med årets projekt är att barnen får lära sig sköta odlingen och samtidigt får utbildning om näringslära och matlagning. Genom projektet ökar tillgången till mat vilket också innebär ökade möjligheter för eleverna att gå till skolan, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoégas.

Att valet för investeringen hamnade på skolan i Rwenzori är dock ingen slump. Zoégas har tidigare bidragit med stöd till samma skola, då i form av renovering av toaletter och hygienutrymmen.

Grundfilosofin är att vårt hållbarhetsarbete ska genomsyra hela verksamheten och vara ett långsiktigt och pragmatiskt åtagande. Vi jobbar långsiktigt med hållbarhet genom hela kaffekedjan, från böna till kopp., säger Minette Rosén.

Traditionsenligt har Zoégas julkaffe även fått en egen förpackningsdesign. Årets design är tecknad för hand och framtagen av illustratören Björn Rudnert som har inspirerats av Östafrika och vårt hållbarhetsprogram Coffee by Women.
Julkaffet har varsamt mörkrostats på Zoégas rosteri i Helsingborg och finns att köpa i begränsad upplaga i butik från vecka 42 både som hela bönor och malt kaffe. Rekommenderat pris är 74,95 kronor för hela bönor och 63,95 kronor för det malda kaffet.

För mer information om årets hållbarhetsprojekt, klicka här.

För mer information, produktprover eller högupplösta bilder:
Lisa Irell, Portföljansvarig på Zoégas: [email protected] 
Mikael Lindgren, Kommunikationschef på Nestlé: [email protected] Tel: 0768 798 513.