Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ny metod att ändra sockerstruktur reducerar sockermängden med 40 procent - utan att förändra smaken

Back to Press releases
Dec 09, 2016
Tänk om din chokladkaka smakade lika bra som vanligt, men med mycket mindre socker. Det kan snart bli verklighet, tack vare ett genombrott i forskningen på sockrets struktur som genomförts på Nestlés forskningscenter i Schweiz och Storbritannien.

Med enbart naturliga ingredienser har forskare hittat ett sätt att strukturera socker annorlunda. Detta medför att även om 40 procent mindre socker används så uppfattar tungan en sötma som nästan är identisk med den där mer socker används.

Upptäckten gör det möjligt för Nestlé att avsevärt minska den totala sockermängden ytterligare i sina konfektyrprodukter utan att förändra smaken.

- Våra forskare har upptäckt ett helt nytt sätt att använda en traditionell, naturlig ingrediens. Sockret löses upp snabbare på tungan och ger en söt sensation snabbare än med det traditionella sockret. Detta gör att vi kan använda mindre socker utan att kompromissa med smaken, säger Stefan Catsicas, Nestlés globala chef för forskning och utveckling.

Företaget planerar att patentera upptäckten och använda metoden i konfektyrprodukter från 2018.

Nestlé har arbetat med att förbättra produkterportföljen ur ett hälsoperspektiv under många år. Bland annat genom att minska socker, salt och fetthalter. Mellan år 2014-2016 är målet att minska socker och salthalterna med minst 10 procent. Sedan sätts nya mål för att ytterligare reducera mängderna.

- Vår ambition är att skapa goda och hälsosammare produkter. Det är dock viktigt att receptförändringarna sker stegvis så att alla hinner vänja sig vid en ny smak. Men med den nya metoden verkar vi kunna leverera en nyttigare produkt utan att kompromissa med smaken trots en mycket stor sänkning av sockerhalten, säger Magnus Nordin, VD på Nestlé i Sverige.

För frågor vänligen kontakta: Annelie Barkelund, Corporate Communications Manager, Nestlé. Tel. 072-7032386.
Article Type