Sort by
Sort by

Så vill Nestlé nå netto noll

Till år 2030 siktar Nestlé på att halvera sina växthusgasutsläpp – och till år 2050 vill företaget nå netto noll. Vägen dit kommer att kantas av flera utmaningar, men också möjligheter. En viktig byggsten tros bli en omställning inom jordbruket.
regenerative

Genom att varsamt ta hand om marken vi odlar får vi bördigare jord som binder kol. Det kallas regenerativt jordbruk och enligt Nestlé kan det vara en av lösningarna på klimatkrisen. Regenerativt jordbruk består av metoder som ökar mängden levande växter och organiskt material, vilket ger en bördigare jord där maskar, svampar och nyttiga bakterier trivs. Genom fotosyntesen drar växter koldioxid ur luften och ner i jorden där den lagras och gör nytta. Nestlé är i dag världens största företag inom mat och dryck med ett nätverk av cirka 500 000 bönder och 150 000 leverantörer. För att få fler bönder att växla över till regenerativa jordbruksmetoder jobbar Nestlé bland annat med att erbjuda investeringsstöd där företaget betalar extra för råvaror från ett regenerativt jordbruk. Vid slutet av förra året kom 15,2 procent av Nestlés råvaror från bönder som antagit regenerativa odlingsmetoder. Företagets ambition är att nå 20 procent fram till år 2025. 

Regenerativt jordbruk är en central del av vår färdplan mot netto noll växthusgasutsläpp. Vi är glada över att se de positiva resultaten av våra samarbeten med bönder och leverantörer för att minska växthusgasutsläppen i vår värdekedja. Att hjälpa odlare i övergången till regenerativa jordbruksmetoder är avgörande i detta arbete, säger Jonas Holfve, Sverigechef för Nestlé. 

Bland de många projekten finns bland annat “Nescafé Plan 2030”, där ett av målen är att 50 procent av Nescafés kaffe ska komma från regenerativa jordbruksmetoder år 2030. För att nå dit får bönderna ta del av utbildningar, teknisk assistans och kaffeplantor med hög avkastning. Varumärket avser även att hjälpa bönder att plantera mer än 20 miljoner träd på eller nära sina kaffeodlingar.

Även Zoégas har påbörjat liknande projekt med målet att gå över till regenerativa jordbruksmetoder. Vägen mot netto noll är fortfarande lång. Men Nestlé har redan gjort stora framsteg. När företaget nyligen släppte sin årliga hållbarhetsrapport kunde de visa upp en nettominskning av växthusgasutsläppen med 13,5 procent jämfört med basmätningen från 2018. 

Vi är stolta över att kunna minska våra växthusgasutsläpp samtidigt som vi fortsätter att expandera vår verksamhet. Det visar att hållbarhet och tillväxt kan gå hand i hand och att vi är på rätt väg mot vårt mål – netto noll växthusgasutsläpp, avslutar Jonas Holfve.

Tre regenerativa jordbruksmetoder:

  • Håll fälten gröna: Genom att täcka jorden med levande växter får jorden lättare att binda både vatten och näringsämnen. Det ger också näring till maskar och mikroorganismer som förbättrar jordstrukturen.
  • Låt Jorden vara: Stör inte jordstrukturen i onödan och låt rötter vara kvar. När man gräver och plöjer i jorden skadar man det som lever i den. Dessutom frigörs koldioxid som är lagrad i marken.
  • Ta hjälp av djuren: Får djuren beta marken gödslar de lagom mycket på ett naturligt sätt. Dessutom bidrar betande djur till att öka den biologiska mångfalden.