Tillbaka till alla historier
READING TIME: 3 MINUTE(S)
Precis som inför alla stora beslut är det viktigt att du gör din läxa innan du fattar beslut om du ska ha hund eller inte och i så fall vilken slags hund som passar bäst. På Nestlé Purina PetCare är vi passionerade hundälskare och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter.

Innan du fattar beslut måste du fråga dig själv; Vilken livsstil har du? Och ännu viktigare; Vill alla i hushållet ha en hund?

De flesta hundar kräver mycket tid och motion och både fysisk aktivitet och lek. Om du har en mindre aktiv livsstil, väljer du en hund som behöver mindre fysisk träning och om du lever ett aktivt liv kan du välja en hund som behöver mycket träning och aktivitet. En hund blir en del av familjen så beslutet kommer att ha stor betydelse. En hund ger också så mycket kärlek, tillgivenhet och lojalitet och hunden kommer hjälpa dig att leva ett hälsosammare liv och blir din bästa vän.

Vilken hund ska du välja?

Förutom att din livsstil påverkar valet av hund är det också viktigt att fundera på vilken slags hund du vill ha. Om det är första gången som du ska bli hundägare bör du fundera på om du vill ha en renrasig hund med eller utan stamtavla eller en blandras. Fördelen med att välja en renrasig hund är att du kan förvänta dig att din hund blir en viss storlek, med en viss pälslängd- och struktur samt karaktär och energinivå och du får också en hint om det finns några potentiella hälsoförhållanden som kan påverka rasen. Oavsett vad du väljer är det viktigt att veta att varje ras har sina speciella behov och beteenden.

Blandraser har föräldrar från olika raser, och det kan vara svårare att vara säker på vilken ras, om någon, som kommer att avgöra din hunds utseende och personlighet. Med blandade raser kan det vara svårt att veta om hunden har ärvt några sjukdomar.

Men oavsett vilken ras du väljer är det viktigt att ge hunden bra och näringsrik mat som är anpassad för din hunds behov, storlek och ålder, förklarar Christine Zilmer, Brand Manager för Nestlé Purina Petcare i Norden.

Om du skaffar hund från en uppfödare så säkerställ att uppfödaren har gott rykte och behandlar hundarna väl.

 
Ett alternativ till att skaffa hund från en uppfödare är att adoptera en hund.

- Det finns i dag så många hemlösa hundar på hundhem som bara väntar på ett kärleksfullt hem. Olyckligtvis verkar det finnas ett rykte om hundar från djurhem, att de ska vara problemhundar. Men sanningen är att med kärlek, omvårdnad och tålamod blir de flesta hundar en del av familjen utan några problem, säger Katrine Legarth, som ansvarar för hållbarhetsprogrammet, Purina in Society, på Nestlé Purina Petcare i Norden. 

 

Hane eller tik?

En annan sak du behöver tänka på när du skaffar hund är om du vill ha en hane eller en tik.

-  Vissa säger att tikar är lättare att träna och att de tenderar att vara mer lugnare, medan andra hävdar att honor är mer oberoende. Hanarna sägs ofta vara mer bestämda och påstridiga, förklarar Charlotte Uhrback, Group Brand Manager på Nestlé Purina Petcare i Norden.

Men mycket av din hunds karaktär och beteende beror helt enkelt på individuell personlighet och hur mycket tid du ägnar dig åt träning och att socialisera med dem. Då du är juridiskt ansvarig för din hunds beteende måste du säkerställa att du lägger tid på att träna, aktivera och vara med din hund så att den lär sig att uppföra sig korrekt.

Lycka till med din nya bästa vän.