Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Under sommaren är det lättare att äta mer grönsaker

sommaren
Många säsongsbetonade grönsaker och färska bär är redan mogna: Nu är det enkelt att använda nyttiga ingredienser i matlagningen. Martornas utvecklingschef tipsar om ett enkelt sätt att öka mängden grönsaker på tallriken.

Enligt Martornas utvecklingschef för Kost- och näring, Kaisa Härmälä, ska hälften av tallriken täckas av grönsaker. Grönsakerna ska så att säga vara huvudrätten. Kött och protein ska mer ses som ett tillägg.

- På sommaren är det enkelt att göra sallad. Det är lätt att lägga till råa eller kokta grönsaker till maten. Man kan också blanda i något proteinrikt. En enkel salladsdressing är också viktig för att få god smak på salladen.

Enligt Härmälän smakar zucchini, paprika, majs, lök, svamp och sommarkål utmärkt då de grillas. Soppa gjord av färska grönsaker och nypotatis är också ett nyttigt och gott vegetariskt alternativ.

- När du börjar använda mera grönsaker i matlagning märker du samtidigt att mängden kött kan reduceras, säger Härmälä.

För familjer med barn har Härmälä ett enkelt tips: - Det är bäst att placera sallader och annat grönt i olika skålar så att var och en kan välja det dom gillar.

Bär kan enkelt användas på många sätt

 

När bären börjar mogna, är det bara att njuta av dem. Lägg dem gärna på gröten eller i muslin, ät dem direkt från busken eller gör en smoothie som du kan njuta av som ett lätt mellanmål.

- Se till att varje måltid serveras med grönsaker, frukt eller bär. När bärsäsongen börjar är det bara att äta så mycket man orkar, säger Härmälä.