En hälsosam frukost ger energi hela dagen

Detta bör en hälsosam frukost innehålla
En hälsosam frukost ger energi hela dagen
På morgonen bör du äta en hälsosam frukost. Det ger energi till dina muskler och hjärnan och bryter en lång fasta efter natten. En näringsrik frukost kan även reglera aptiten och minska risken för onödiga mellanmål under resten av dagen.

Enligt en studie från Nestlé säger dock bara hälften av 18-34-åringarna att de äter frukost varje dag. De äldre äter dock oftare frukost. Enligt undersökningen uppgav 87 procent av 65-åringarna att de äter frukost varje dag.

- Frukost är definitivt värt att äta. En hälsosam frukost ger en bra grund för det dagliga näringsinnehållet, säger doktor i träningsfysiologi Per Frank som är hälsoansvarig på Nestlé.

Det viktigaste med frukost är att den är hälsosam. Ohälsosam mat är lika illa till frukost som det är i någon annan måltid. En hälsosam frukost bör baseras på fullkornsprodukter och innehålla tillräckligt med protein och näringsämnen. Frukosten tenderar att ha ett något högre intag av kolhydrater än övriga måltider under dagen. Frukost är för många människor måltiden när de konsumerar mest fullkorn och fibrer, t.ex. genom att äta produkter med fullkorn eller gröt.

Att välja fullkornsprodukter är ett tillförlitligt sätt att säkerställa en näringsriktig diet och minska risken för de vanligaste icke-smittsamma sjukdomarna, som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Dessutom visar forskning att frukosten har positiva effekter på kognitionen på kort sikt, dvs samma morgon.

En mångsidig frukost inkluderar fullkorn, mejeriprodukter och grönsaker, frukt eller bär. Till frukost är det också bra att äta protein, till exempel kvark, ägg eller nötter. Om morgonen är stressig är det bra att förbereda frukosten kvällen innan.

- Du kan till exempel skapa en god och hälsosam smoothie genom att lägga till vatten, bär och bananer, yoghurt eller kvark och fullkornsflingor, säger Per Frank.

Undersökningen genomfördes av YouGov på uppdrag av Nestlé mellan 21-26 Juni 2017. Totalt genomfördes 1020 CAWI intervjuer av svenskar över 18 års ålder.