1866-1905

1866-1905: De första åren

Det hela startar 1866, med företaget Anglo-Swiss som startar sin första Europeiska fabrik för att producera kondenserad mjölk i Schweiz. Henri Nestlé utvecklar banbrytande spädbarnsmat 1867 och år 1905 slås företaget ihop med Anglo-Swiss för att bli det vi idag kalla Nestlé Group. Under denna period växer städerna och järnvägar och ångfartyg pressar ner råvarupriserna vilket gynnar internationell handel.

1866

De två bröderna Charles och George Page från USA etablerar Anglo-Swiss Condensed Milk Company. Genom att använda rikliga lager med färsk mjölk i Schweiz kunde de använda kunskap de förvärvat i USA för att etablvera Europas första fabrik för kondenserad mjölk i Cham. De började leverera mjölk till Europas industristäder under varumärket Milkmaid. Mjölken marknadsfördes som ett säkert alternativ till mjölk med lång hållbarhetstid.

1867

Nestlés grundare, tyskfödde pharmaceuten Henri Nestlé, lanserar sitt ”mjölk mjöl” i Vevey, Schweiz. Det är gjort av en kombination av komjölk, vetemjöl och socker och Nestlé vidareutvecklar den för konsumtion till spädbarn som inte kan få bröstmjölk, för att tackla den höga mortaliteten. Vid denna tid börjar han använda den numera ikoniska fågelbo-loggan.

 

1875

Henri Nestlé säljer sitt företag och fabrik i Vevey till tre lokala affärsmän. De anställer en kemist och erfarna medarbetare för att expandera produktionen och försäljningen.

1878

En intensiv konkurrens utvecklas mellan Nestlé och Anglo-Swiss när båda företagen börjar sälja varianter av varandras originalprodukter; kondenserad mjölk och barnvälling. Båda företagen expanderar sin försäljning och produktion utomlands.

 

 

1882-1902

År 1882 expanderar Anglo-Swiss till USA, men då George Page dör omintetgörs planerna. År 1902 säljs anläggningarna i USA. Ett första steg mot en sammanslagning av Nestlé och Anglo-Swiss tas.

1904

Nestlé börjar sälja choklad för första gången när företaget tar över exportförsäljningen av Peter Kohler. Henri Nestlé själv spelar en nyckelroll i utvecklingen av mjölkchoklad redan 1875 när han förser sin granne i Vevey, Daniel Peter, med kondenserad mjölk som Peter använder för att utveckla den första kommersiella produkten på 1880-talet. 1905-1913: The Belle Époque 1905 börjar Nestlé och Anglo Swiss med sina drygt 20 fabriker att använda dotterbolag för att etablera ett försäljningsnätverk som spänner över Afrika, Asien, Sydamerika och Austrailen. När första världskriget närmar sig gagnas företaget av den tillväxtperiod som är känd som ”la Belle Èpogue”. Företaget blir nu ett globalt mejeriföretag. 1905 Anglo-Swiss och Nestlé går samman och bildar Nestlé & Anglo-Swiss Milk Company. Företaget har två huvudkontor, i Vevey och i Cham. De öppnar ett tredje kontor i London för att driva exportförsäljningen. Under flera år expanderar företaget sin produktportfölj med osötad kondenserad mjölk och steriliserad mjölk.