Sort by
Sort by

Tips för Presskaffe eller Bistrobryggare

Back to Press releases
Presskaffe eller Bistrobryggare som det också kallas är extra populärt på sommaren då många av oss är på platser som inte har kaffebryggare eller annan elektrisk kaffeutrustning. Presskaffe ger en mycket fin smak och arom om man vet hur man ska göra. Men många tycker det är svårt att få till ett gott presskaffe.

Barristan Daniel Nowak från Nestlé har tipsen som tar ditt sommarkaffe till högre höjder.

•För allra bästa smak ska bönorna malas rätt ner i presskannan. Om kaffet inte är färskmalet försvinner många aromer.

•Ett vanligt misstag folk gör är att de kokar upp vatten och sedan häller kokvattnet direkt i presskannan. Gör inte det. Kaffets aromer tål inte värme över 96 grader. Vänta istället i en minut efter att vattnet kokat upp och häll sedan över det. Då är vattnet mellan 91-96 grader = perfekt.

•Tiden som kaffet står och drar är också viktigt. Sätt timern på fyra minuter, varken mer eller mindre. Väntar man längre än fyra minuter blir kaffet överbryggt. Brygger det i mindre än tre minuter blir det underbryggt.

•Mängden kaffe har också inverkan på smaken. Till åtta koppar (en liter vatten) är 50-60 gram kaffe lagom. För 3 koppar är rätt mängd 25-30 gram kaffe.

•Sist men inte minst är det viktigt att välja ett kaffe som är anpassat för presskanna. Kaffet ska vara malt i rätt grovlek, det ska kännas ungefär lika grovt som råsocker.