Nestlé och Matsmart samarbetar för minskat matsvinn

Till pressreleasersep 6, 2017

Var femte matkasse som bärs hem hamnar i soporna. Nu inleder Nestlé och Matsmart ett samarbete för att minska matsvinnet. – Vi minimerar vårt matsvinn samtidigt som Matsmart ser till att våra varor blir till glädje för kunder över hela Sverige, säger Magnus Nordin, vd för Nestlé Sverige.

Avtalet innebär att Nestlé säljer ett överskott av produkter till Matsmart – en matbutik på nätet som under 2016 räddade 708 ton mat från att slängas.

– Genom samarbetet med Matsmart kan vi nu sälja vidare varor som annars riskerade att slängas, säger Magnus Nordin, vd på Nestlé Sverige.

I Sverige slängs var femte matkasse som bärs hem och ofta är det av okunskap som maten hamnar i soporna. Men genom att titta, lukta och smaka på maten kan hushållen bidra till att minska matsvinnet rejält. Datummärkningen är endast är en garanti från tillverkaren att varan håller exakt samma kvalitet som vid förpackningstillfället och betyder inte att den blir otjänlig från en dag till en annan.
 
– Matsmart vill minska matsvinnet. Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor, säger Karl Andersson, vd för Matsmart.

Enligt Konsumentverket spenderar en familj på fyra personer 6 000 kronor i månaden på mat. Om matsvinnet helt skulle minimeras innebär det en besparing på 1 200 kronor varje månad och en årlig besparing på drygt 14 000 kronor.
 
– Att minska matsvinnet är viktigt av flera anledningar. Matindustrin måste ta sitt ansvar för att skapa en mer hållbar värld och samarbetet med Matsmart är en del av det. För den enskilde finns det en ekonomisk uppsida att minska matsvinnet och dessutom göra något bra för miljön, säger Magnus Nordin på Nestlé.

Matsmart säljer varor som i många fall annars hade slängts. Anledningarna till detta varierar, men ofta handlar det om överproduktion, förpackningsbyten eller att varorna har korta eller utgångna bäst-före-datum.

– Däremot säljer vi inga varor märkta med sista förbrukningsdag, alltså färskvaror som köttfärs, rå fisk eller rå fågel. Den typen av varor ska man inte äta efter att sista förbrukningsdagen passerats, säger Karl Andersson.

Fakta

Bäst-före-datum och sista förbrukningsdag

Bäst-före-datumet är producentens garanti för att varan håller exakt samma kvalitet som vid förpackningstillfället. Men produkten kan hålla i veckor, månader och även år efter att bäst-före-datumet passerats.

Sista förbrukningsdag används på livsmedel som kan vara otjänliga att äta när datumet passerats, exempelvis köttfärs, rå fågel eller rå fisk.

Så minskar du matsvinnet hemma

  1. Lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten innan du kastar den.
  2. Ett kallt kylskåp gör att maten håller längre, 4–5 grader är lagom.
  3. Inventera kylskåpet innan du går och handlar. På så sätt slipper du köpa saker som redan finns hemma.
  4. Lägg bara upp så mycket på tallriken som du vet att du faktiskt kommer äta upp. Är maten kvar i stekpannan eller kastrullen kan den sparas till matlådan.
  5. Kokt pasta, ris, äggvita eller örter, listan kan göras lång på allt som går att frysa in. Mogna frukter är utmärkta att skäras i bitar – använd till exempel i smoothies.

Om Nestlé

Nestlé är världens största matföretag och också det företag som investerar mest i forskning om mat (15 miljarder kronor). Företaget är branschledande i hållbarhet enligt ett flertal oberoende externa granskande institut och index. Nestlé finns i 189 länder världen över och de 328 000 medarbetarna arbetar för Nestlés mål att förbättra livskvaliteten och underlätta till ett hälsosammare liv. Nestlé erbjuder en mängd produkter och tjänster för människor och deras djur genom hela livet. Företaget har över 2000 varumärken såsom Nescafé, Nespresso, Purina djurmat, Nestlé barnmat, Cheerios och Kit Kat samt lokala varumärken som Zoégas. Nestlés huvudkontor ligger i Vevey i Schweiz där företaget grundades för mer än 150 år sedan.

Om Matsmart

Matsmart är en nätbutik som säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser med hemleverans över hela Sverige. Bland varorna finns mat som i många fall annars hade slängts på grund av exempelvis förpackningsbyten, säsongsvaror eller kort bäst före-datum. Hos Matsmart får maten en andra chans.

Idén till Matsmart föddes av Erik Södergren, en matbutiksägare som tröttnade på att slänga pasta, ris, konserver och andra varor bara för att bäst före-datumet närmade sig. Han valde att rea ut varorna – och kunderna älskade konceptet.

Kontakt

Karl Andersson, vd Matsmart: 070-761 48 16, karl@matsmart.se
Rikard Hellqvist, kommunikationsansvarig Matsmart, 070-842 77 33, rikard.hellqvist@matsmart.se
Annelie Barkelund, kommunikationschef Nestlé, 072-703 23 86, annelie.barkelund@se.nestle.com
För högupplösta pressbilder, besök Matsmarts pressrum på Mynewsdesk.