Nestlés Matbarometer

Till pressreleaserapr 7, 2016

Nestlés matbarometer visar att:

Var tredje svensk går på diet
En ny undersökning om svenskarnas matvanor visar att 70-80 procent ser middagslagningen som en börda, 15 procent av dem som äter ensamma tycker att ensamheten är ett problem och var annan ungdom äter inte frukost varje dag. Undersökningen är beställd av Nestlé och genomförd av YouGov.

Var tredje svensk uppger att de går på någon slags diet. Det vanligaste skälet att gå på en diet är att man vill främja en god hälsa eller gå ner i vikt. Populärast av viktminskningsdieterna är 5:2 dieten som går ut på att man äter vad man vill fem dagar i veckan och har ett starkt begränsat intag två dagar i veckan.

- En del av de populära dieterna idag utesluter näringsämnen som är viktiga för vår hälsa. Ur ett hälsoperspektiv är det därför en fördel att äta en balanserad och allsidig kost som även kan vara enklare att bibehålla på lång sikt, säger Emmelie Augustsson, nutritionist på Nestlé.

Några resultat från Matbarometern:
• 81 procent av kvinnorna och 72 procent av männen anser att det är en börda att fixa middagen, de flesta på grund av tidsbrist och trötthet. 
• Hans Rosling och kocken Tina Nordström är de personer som flest önskar att få äta middag med.
• Var femte Stockholmare äter middag ute minst en gång i veckan
• Trots alla hälso- och miljölarm äter 70 procent rött kött varje vecka. Särskilt männen prioriterar kött och 73 procent av männen föredrar kött framför grönsaker. Var tredje kvinna uppger dock att de sällan äter rött kött.
• Svenskarna äter i genomsnitt drygt en frukt per dag och inkomsten påverkar inte intaget av frukt. Nivåerna är likartade oavsett inkomst.
• 56 procent av singlarna uppger att de nästan alltid äter middag ensamma. 15 procent av dem som äter ensamma upplever ensamheten som ett problem.
• Var tredje oroar sig för tillgången på mat för kommande generationer.

Undersökningen genomfördes för Nestlé av YouGov under perioden 4-12 februari 2016. CAWI-intervjuer gjordes då på 1004 svenskar över 18 år.

För att läsa rapporten i sin helhet klicka här.

För frågor om undersökningen vänligen ring: Annelie Barkelund tel 072-703 23 86.