Tillbaka till alla historier
READING TIME: 2 MINUTE(S)
I början av sommaren är det många som börjar fundera på att skaffa katt. Katter ger så mycket glädje! Men det gäller att tänka sig noga för innan man skaffar en. Är du verkligen redo för ansvaret som ett husdjur medför under många många år?

Enligt olika beräkningar uppskattar man att det i Sverige finns över 100 000 övergivna katter. 

-Vissa människor blir inte lika bundna till katter på det sätt som till en hund. Över 90 procent av upphittade hundar kan återlämnas till sin familj. För katterna är siffran det omvända, enbart 10 procent, säger Annelie Barkelund, kommunikationschef på Nestlé och Purina. 

Många hemlösa djur finns i katt- och hundhem därför att deras förra ägare inte tog hand om dem. Ibland är det myndigheterna som fattat beslut att djuret måste få bättre vård eller så har ägarna själva lämnat bort husdjuret för att de inte klarar av att ta hand om det.  Om man funderar på att skaffa husdjur kan man överväga att ta en hemlös katt. Ta isåfall kontakt med ett katthem. Men innan du fattar beslutet måste du fundera noga om det verkligen är läge för en katt. 

Tre saker att tänka på 

1. Tänk dig noga för innan du skaffar katt. 

En katt kan bli mellan 15 och 20 år gammal så du måste kunna ta hand om den länge. Har du möjlighet att ta hand om din katt? Det kan vara bra att prova hur det är genom att tex låna någon annans katt under en period. 

2. Se till att du har tillräckligt med pengar. 

Även om katten själv inte kostar så mycket så kommer det kosta en del att ta hand om den. Katten behöver mat och kattsand. Förr eller senare kommer katten behöva besöka veterinären. Katten behöver också vaccin och behandling mot mask. Katten ska också kastreras/steriliseras om du inte planerar att skaffa fler. 

3. Katten får inte lämnas ensam. 

 

Det är en bra idé att fundera hur du gör om du ska ut och resa. En katt kan inte lämnas ensam hemma. Någon måste komma och se till katten minst en gång om dagen.