Tillbaka till alla historier
READING TIME: 3 MINUTE(S)
Nestlé har som målsättning att alla förpackningar ska kunna återvinnas eller återanvändas år 2025. Det är dock inte tillräckligt. Nestlé är också involverade i flera samarbetsprojekt för att minska förpackningarnas miljöpåverkan.

I Nestlés barnmatsfabrik i Åbo har man redan uppnått målen om återvinningsbara förpackningar.

-Allt förpackningsmaterial i Åbo-fabriken är 100% återvinningsbart. Hundra procent är emellertid inte tillräckligt i det här fallet utan det är bara det första steget, säger Cathrine Suter Ossborn, kommunikationsdirektör på Nestlé i Norden.

Förutom väl fungerande återvinningssystem vill Nestlé utveckla nya, mer ansvarsfulla förpackningslösningar. Därför har man inrättat Nestlé Institute of Packaging Sciences där nya typer av förpackningsmaterial framställs och testas.

Nestlé har dessutom lanserat ett antal samarbetsprojekt för att minska förpackningarnas miljöpåverkan där man samarbetar med forskare, organisationer och andra företag - även konkurrenter.

-Vi behöver förena våra krafter för att lösa dessa allvarliga problemen, säger Cathrine Suter Ossborn.  

Konsumenter i de nordiska länderna undviker plast

Nestlés senaste undersökning visar på att konsumenterna är oroliga för att plastavfall ska hamna i naturen. 61% av svenskarna som tänker på hållbarhet när det gäller paketering är angelägna om att undvika förpackningar av plast.

Resultaten i de övriga nordiska länderna är liknande: 62% av finnarna, 54% av norrmän och 58% av danskarna säger att de undviker plast när de vill köpa hållbart förpackade produkter.

Enligt Cathrine Suter Ossborn är det förståeligt att fokus i livsmedelsaffärerna blir just plastförpackningar.

-Plast har en stor närvaro i vår vardag samtidigt som vi tydligt ser hur det påverkar naturen. Det väcker viljan att agera, säger Suter Ossborn.

Plastsugrör försvinner från Nestlés förpackningar

Förpackning och förpackningsmaterial har hög prioritet för Nestlé. Man försöker hela tiden minska användningen av plast i sina förpackningar. Nestlé har slutat använda plast i många av sina internationella produkter, till exempel i Smarties godisförpackningar. Sedan februari 2019 finns det inga plastsugrör bland Nestlés förpackningar.

Syftet med förpackningar är att se till att maten eller drycken hamnar så säkert och så goda som möjligt på konsumenternas bord. Förpackningar av hög kvalitet skyddar produkterna från att bli dåliga.

-Ibland kan det vara mer hållbart att paketera gurkan i plast och sedan återvinna plasten, än att odla nya gurkor för att ersätta de gurkor som utan plasten snabbt blir dåliga. Allt är inte svart eller vitt, inom livsmedelsindustrin måste vi tänka holistiskt.

Återvinningsbara glassförpackningar direkt vid dörren

Att utveckla högkvalitativa och hållbara förpackningar är en viktig fråga för hela livsmedelsindustrin. Det är därför naturligt att företagen jobbar tillsammans.

Nestlé är till exempel involverad i att utveckla nya take-away kaffekoppar på NextGen Cup Challenge, och i samarbete med Danimer Scientific utvecklar man en biologiskt nedbrytbar vattenflaska.

Ett av Nestlés senaste samarbetsprojekt är ett återvinningssystem för ett glassemballage som lanserats tillsammans med Loop i USA. Loop-tjänsten levererar Häagen Dazs glass hem till kunder i stålförpackningar som kan rengöras och återanvändas.

-Vi kommer att se lika intressanta lösningar även i de nordiska länderna snart, bara vi lär oss att tänka nytt. Jag tror att de flesta av oss är beredda på att förändra vårt beteende för att rädda vår planet, säger Cathrine Suter Ossborn.