Tillbaka till alla historier
2 minuters lästid

Under denna sommar kommer du kunna känna den underbara doften av vegetariskt mat komma från grillarna i många trädgårdar. Detta beror på den ökande populariteten det finns för vegetariska alternativ till kött, som är enkla att tillaga och som ger dig en smakfull förändring i dina grillmiddagar. Oavsett om du vill öka mängden vegetarisk mat eller dra ner på hur mycket kött du äter i din dagliga kost. Till de vegetariska produkterna passar det bra att servera en sallad eller grillade grönsaker så som majs eller champinjoner, som ofta också är en favorit bland de yngre i familjen.

Vegetariska produkter som är alternativ till kött har blivit allt mer populärt och det syns inte minst i försäljningen av Hälsans Köks produkter som har ökat med 12 procent bara under det senaste året och denna succé är förväntad att hålla i sig även i år:

-Vegetarisk mat är den trendigaste rätten i år där fler och fler konsumenter vill öka deras intag av vegetarisk mat både till vardag och fest, säger Johannes Erlandsson, marknadschef på Hälsans Kök.

Få enkelt inspiration med dessa simpla recept med vegetarisk mat till din kommande grillfest, och njut av en lite lättare sommar:

 

GRILLAD FALAFEL PÅ SPETT

Ingredienser

1 paket Hälsans kök Falafel

1 citron

1 handfull persilja, grovhackat

250 g kikärtor

3 vitlöksklyftor

0.5 Grillad falafel på spett

1 tsk salt

1 msk tahini

0.5 tsk spiskummin

1 dl olja

  1. Börja med hummusen: Skölj kikärtorna och lägg i en mixer tillsammans med finhackad vitlök, citronsaft, salt, tahini, spiskummin och olja. Tillsätt mer olja tills du får en önskad konsistent.
  2. Trä på falafeln och en citronskiva på en cocktailpinne och lägg på grillen.
  3. Strö grovhackad persilja över falafeln till servering.

  GRILLAD BURGARE MED GRÖNKÅLSSALLAD

  Ingredienser

  1 paket Hälsans Kök burgare

  150 g grönkål

  0.5 citronsaft

  0.5 dl olivolja

  Salt och peppar

  0.5 rödlök, i skivor

  0.5 citron

  1. Börja med att rensa grönkålen och hacka bort de grövsta delarna. Lägg det sedan i en bunke tillsammans med citronsaft, olivolja, salt och peppar. Blanda ihop salladen.
  2. Grilla burgarna tills de får en fin färg.
  3. Dela burgarna på hälften och lägg de ovan på grönkålen, lägg på rödlök och skivade citroner.

  GRILLAT KORVPAKET MED SQUASH OCH PAPRIKA

  Ingredienser

  2 paket Hälsans Kök Sojakorv

  1 gul paprika, strimlad

  1 röd paprika, strimlad

  1 squash, skivad

  4 msk olivolja

  1 tsk salt

  2 tsk peppar

  1 nypa färsk persilja

  1. Skölj och skär alla grönsaker. Strimla paprikorna och skiva squashen. Dela sojakorven i skivor. Blanda ihop korv, grönsaker, olivolja, salt och peppar i en skål.
  2. Klipp ut 2 bitar folie som du viker dubbelt. Lägg på korv och grönsaker och vik runt så att förpackningen är tät.
  3. Placera foliepaketet på grillen i ca 25-30 minuter tills grönsakerna är mjuka och korvarna är varma. Vänd paket efter ca 15 minuter.
  4. Öppna korvpaketet och toppa med färsk persilja.