Vad innebär en balanserad kost?

Good Food, Good LifeOm du vill äta hälsosamt och varierat betyder inte det att du måste avstå från välsmakande mat eller att det behöver blir dyrt och komplicerat.

Det handlar om att hitta rätt balans och äta det som du tycker om i rätt mängder.

Hitta balansen med aktiv livsstil

Regelbunden fysisk aktivitet är både bra för din fysiska hälsa och ditt psykiska välbefinnande. Regelbunden motion med moderat intensitet är sunt för människor i alla åldrar. Det kan till exempel vara promenader, simning, löpning, cykling eller gymnastik. All fysisk aktivitet räknas, även t.ex. rengöring, dans eller trädgårdsarbete.

Målet är minst 30 minuter fysisk aktivitet varje dag och en aktivitet i veckan som får upp pulsen i lite högre tempo.

En aktiv livsstil kan minska risken för att utveckla många olika sjukdomar däribland hjärtsjukdomar och diabetes. Motion stärker samtidigt ditt skelett, får dig i gott humör och ger dig mer energi i vardagen. Motion ökar även din muskelmassa och därmed också din förbränning. Motion kan därför hjälpa dig med att behålla vikten och håller dig i god form.

Stillasittande arbete, fysisk inaktivitet och övervikt är ett växande och världsomfattande problem. Övervikt belastar hjärta och leder och kan vara en utlösande faktor för andra livsstilsrelaterade sjukdomar, härunder diabetes.

Vad är ditt BMI?

En viktig indikator för hälsa är kroppsvikt. En enkel beräkning som kallas Body Mass Index (BMI) ger en uppfattning om din kroppsvikt passar till din längd.

Var uppmärksam på att BMI endast gäller för personer över 18 år och att muskler väger mer än fett. Det betyder att om du är mycket muskulös kan du ligga över det rekommenderade intervall utan att det har negativ betydelse för din hälsa.