Sort by
Sort by

Så minskar du stressen vid middagsbordet

4 av 5 är stressade
Minska stress på matbordet
4 av 5 svenskar känner stress i samband med middagen på vardagar, enligt en undersökning som gjorts av YouGov för Nestlé. Här är tipsen som minskar stressen.

Trots fördelarna med att äta hälsosamt är det många vuxna som inte äter nyttigt. En undersökning som gjorts av YouGov för Nestlé visar att stress i samband med middagen på vardagar är mycket vanligare bland unga svenskar än den äldre generationen. Endast 8 procent av respondenterna mellan 18 och 29 svarar att de aldrig känner stress i samband med de dagliga middagsbestyren, medan nästan fyra gånger så många (31%) av de över 60 säger detsamma, enligt undersökningen.

-Många vetenskapliga studier visar att människor i 20- och 30-årsåldern är mer stressade än de äldre åldersgrupperna. Detta kan bero på att man under denna period ofta både ska välja och etablera sin karriär, hitta livspartner, skaffa bostad med mera. Tidsstressen påverkar också hälsan och matvanorna, enligt vår undersökning, förklarar Per Frank, Nutrition, Health and Wellness Manager på Nestlé Nordic.

Hur vi väljer att hantera stressen varierar också mycket med ålder och kön. Fler kvinnor än män tillagar fler portioner för att minska stressen (22% mot 12%). Unga familjer lagar mat från grunden (27%), får matleverans (10%) och använder receptblandningar (8%) mer än den totala befolkningen. Det vanligaste verktyget för att hantera stress är att laga mat från grunden som är snabb och enkel att förbereda. Tips hur du minskar stressen i samband med middagen på vardagarna:

  • Planering och rutiner hjälper dig att minska stressen. Sätt dig en timme på söndagar med din och familjens kalender framför dig, för att få en bra översikt över veckan och göra en plan. Det är värt investeringen.
  • Vissa dagar är extremt uppbokade och kaotiska. Dessa dagar bör du planera för enkla måltider som bara behöver värmas - eller till och med laga maten dagen innan. Lär dig 2-3 hälsosamma måltider som är lätta att göra och ger dig flexibilitet.
  • Planera måltider så att du kan använda resterna nästa dag - det är bra för plånboken och sparar tid. Grönsaker som blir över från en måltid kan till exempel enkelt användas till en snabb lasagne dagen efter.
  • ”Slow cooker” är en perfekt lösning för kvällar fyllda med olika aktiviteter. Även på helgerna ger en ”slow cooker” en läcker måltid utan att du behöver spendera för mycket tid i köket.
  • Försök att handla mat online. Det är ett bra verktyg för att planera och spara tid.

 

Undersökningen är genomförd av Yougov på uppdrag av Nestlé. Drygt 1000 intervjuer genomfördes av svenskar över 18 år under perioden 21-26 juli 2017.